Indrukwekkend

 

Op woensdag 3 oktober 2012 was het precies 70 jaar geleden dat Joodse inwoners uit  Ommen werden weggevoerd. In de gaskamers van de vernietigingskampen kwamen 27 joodse Ommenaren om het leven. Onder hen waren ook de OVC-ers, oprichter van OVC Hartog de Levie, zijn broer  Jacob en Joseph van der Hoek die in het eerste elftal speelden. Hartog werd geboren op 10 juli 1901 en werd op 28 februari 1943 om het leven gebracht.  Hartog werd 41 jaar. Jacob (Jaap) werd geboren op 9 maart 1906 en stierf op 31 januari 1943. Jacob werd 36 jaar. Joseph van der Hoek werd  geboren op 11 maart 1903 en kwam ook op 31 januari 1943 om het leven. Joseph werd 39 jaar. Hartog, Jacob en Joseph kwamen alle drie om in het vernietigingskamp  Auschwitz –Birkenau.

Om de 27 joodse Ommenaren te herdenken werd er op 3 oktober door de Stichting Herdenking Joods Ommen een stille tocht gehouden. Bij de Varsenerpoort waar eens de synagoge stond was er een welkomswoord van initiatiefnemer van deze tocht Kest Jelsma. Die daarna de eerste fakkel ontstak en aan mij overhandigde. Stadsdichter Jannes Kuik droeg een passend gedicht voor. Vooraan de stoet liepen opperrabbijn Binyomin Jacobs en Burgemeester Marc-Jan Ahne.  De tocht voerde langs de acht adressen waar eens de omgebrachte Joodse Ommenaren woonden.  Kinderen van basisschool De Kardoen lazen in het bijzijn van Ard Veurink de namen van de slachtoffers voor. Na het op noemen van de naam  werd er een fakkel ontstoken. Deze 27 fakkels werden door 27 jeugdleden van OVC '21 gedragen. Om in de Joodse traditie te blijven werd er tevens een kiezel bij de herdenkingsplek achter gelaten. Gestadig en muisstil trok de tocht verder naar de Israëlitische begraafplaats. De regen gaf een extra dimensie aan de stille tocht. Miezerig  weer, geheel passend bij de dag van 3 oktober 1942.  De begraafplaats werd omringd door de OVC-ers met hun fakkels het was een emotioneel en indrukwekkend aanzien. Iedere fakkel symboliseerde een Joods slachtoffer.

Ook de sprekers werden bijgelicht door een fakkel. De toespraak van Burgemeester Marc-Jan Ahne ging over de invloed die de Joodse gemeenschap in de Ommer samenleving heeft gehad en waar nu nog steeds het mooie van te zien is. Gompel De Levie die secretaris  was van de plaatselijke V.V.V.  en bestuurslid van de Oranjevereniging. Voor de verdiensten van Gompel staat er bij het oude OVC-veld de  Leviebank. De oudste zoon van Gompel, Hartog werd genoemd als mede-oprichter van OVC. Ook bij muziekvereniging Crescendo waren sinds de oprichting Joodse Ommenaren actief.

Na de speech van Burgemeester Ahne kwam opperrabbijn Jacobs aan het woord. In het Hebreeuws en Nederlands stond hij stil bij het leed dat zich in de oorlogsjaren in Ommen heeft afgespeeld. Waarbij hij waarschuwend de vinger opstak dat het zomaar weer kan gebeuren. Bij Adolf Hitler begon het destijds ook  uit baldadigheid. Toch, zo beëindigde hij zijn imponerende toespraak,  zijn wij hier om onze omgekomen Joodse medemensen te herdenken, wiens namen bekend zijn en waar op een foto nog enkel de herinnering prijkt.

De laatste spreker was Gerko Warner die binnenkort een boek uitbrengt over de Joodse Ommenaren. Gerko  vertelde over hoe hij als kind al gefascineerd was door de begraafplaats waar hij elke dag naar school langs liep. Tenslotte dankte hij allen voor de opkomst bij deze herdenkingstocht. Langzaam schuifelend verlieten de bezoekers de Joodse begraafplaats terwijl de fakkeldragers  bleven staan. Bij het verlaten was ook het Joods monument met aan weerszijden een fakkel verlicht. Zoals de fakkels één voor één werden aangestoken zo werden ze ook weer één voor één gedoofd. Het was allemaal passend in deze Joodse herdenkingstocht . Voor een ieder jong en oud was het indrukwekkend. 

 

R.Habers.