Herdenkingsreis naar Auschwitz (oktober 2017)

 

Op 3 oktober 2017 is het 75 jaar geleden dat de eerste Joden uit Ommen naar kamp Westerbork werden gebracht en kort daarna naar het oosten werden gedeporteerd en veelal kort na aankomst vermoord. Het grootste deel van de Ommer Joden zijn vermoord in Auschwitz.

 

Om de Joden uit Ommen niet te vergeten organiseert SHJO een herdenkingsreis naar Auschwitz. Vertrek is op 2 oktober 2017. We beginnen die morgen met een rondgang langs de adressen waar onze Joodse stadgenoten hebben gewoond en noemen hun namen. Daarna reizen we via Zwolle, Sint Johannesga en Westerbork (plaatsen van betekenis in deze tragische geschiedenis) naar Dresden. Na een overnachting reizen we op dinsdag naar Krakow. (10 km van Auschwitz). Die dag staat ook een bezoek aan een grote nabijgelegen zoutmijn op het programma.  Op woensdag brengen we een bezoek aan Auschwitz. We zullen vergezeld van een gids een bezoek brengen aan Auschwitz I (basiskamp) en Auschwitz II (Birkenau). Het zal een indrukwekkende dag zijn. Op donderdag zullen we ontspannen in Krakow, een schitterende stad! We zullen 's morgens door de Joodse wijk wandelen en het rijke Joodse leven bekijken welke hier voor de tweede wereldoorlog was. 's Middags bezoeken we de oude stad.  Na een hotelovernachting zullen we op vrijdag 6 oktober terugkeren naar Ommen. Voor meer informatie over de reis verwijzen we u naar de reisbeschrijving en het inschrijfformulier.

 Inschrijfformulier_Herdenkingsreis_Auschwitz.pdf

 

De organisatie van de reis is in handen van Kest Jelsma en Gerko Warner en wordt uitgevoerd in samenwerking met Effe Weg uit Nieuwleusen. De kosten voor deze herdenkingsreis bedraagt ongeveer 329 euro. Er is al veel belangstelling voor de reis. We reizen met  twee bussen. Een voor het reisgezelschap voor de reis zoals hierboven beschreven. De andere voor leerlingen van het Vechtdalcollege. Zij volgen echter deels een ander programma en verblijven in andere accomodaties. 

 

Opgave is nog mogelijk. Heeft u interesse of vragen mail dan naar herdenkingjoodsommen@hotmail.com o.v.v. ‘herdenkingsreis’.